V Českej republike nie je veľa kapiel s podobným renomé, fanúšikovskou základňou a históriou, akou sa môže pýšiť Arakain. Dôkazom je úctyhodná diskografia obsahujúca množstvo albumov i skladieb zásadných (nielen) v rámci metalového žánru. Aj po 40 rokoch na scéne patrí Arakain stále k absolútnej hudobnej špičke.

Rocková legenda dokazuje svoju charakteristickú energiu, nasadenie, dynamiku i profesionalitu v plnej paráde na práve vydanom zázname z vlaňajšej koncertnej oslavy 40. narodenín, na ktorej sa ako hostia zúčastnili i Lucie Bílá a Petr Kolář. Živák s názvom 40 – O2 universum (Live) vychádza na DVD, 2CD i v digitálnych formátoch.

Myslím si, že zásadné atribúty si kapela vštepila hneď na začiatku svojej existencie. Vtedy sme si povedali, že to budeme robiť naplno, bez ohľadov na súkromie, že musíme byť stále o krok vpred a že sa musíme snažiť vyrovnať  ‚tým populárnym na západe‘, pretože oni už vedia, ako na to. Po revolúcii sa doba v mnohom zmenila, inštrumentálnu vyzretosť a snahu o kvalitný hudobný prejav bez lacnej vtieravosti sme si ale vždy držali a držíme bez ohľadov na čokolvek a kohokoľvek. Aj keď sa zostava i štýl za tie štyri dekády logicky obmenili, vysoký štandard si kapela zachováva tak nejak automaticky a tým i svoju hodnotu na trhu. V každom období navyše existovala určitá pevná osa hudobníkov, ktorí dokázali zvládnuť personálnu obmenu a posunúť skupinu do ďalšieho štádia existencie,“ hovorí zakladajúci člen Arakainu, gitarista Jiří Urban svoj recept na (nielen) rockovú dlhovekosť a ako najdôležitejšie atribúty uvádza: „Talent, hudobný názor a originalita, pracovitosť, poctivosť, väčšinou i dobrý textár a hlavne šťastie!

To všetko doplnené o skúsenosti a možnosť oprieť sa o stále sa rozrastajúcu vernú fanúšikovskú základňu kapela skvelo zúročila i počas osláv svojho jubilea. Ich vrcholom bol po celoročnom turné koncert v dlho vopred vypredanom O2 universum, kde Arakain v zložení Jan Toužimský (spev), Jiří Urban (gitary), Miroslav Mach (gitary), Lukáš Doxa Doksanský (bicie) a Marek Loučka (basa) 28. januára 2023 priniesol fanúšikom prierez kompletným repertoárom a všetkými žánrovými obdobiami.

Vzhľadom k exkluzivite priestoru O2 universa bol termín jasný už rok dopredu a v tom momente sa začali prípravy. Ako dodávateľ techniky vrátane aparatúry bola vybraná skúsená agentúra ZL Production, ktorá poznala prostredie a veľa akcií tu už zaisťovala. To bol jeden z hlavných kľúčov úspešnej realizácie koncertu. Prítomnosť exkluzívnych hostí Lucie Bílej a Petra Kolářa výnimočnosť akcie ešte podčiarkla. Atmosféra v po strop zaplnenej hale bola neuveriteľná, a napriek tomu, že tri hodiny metalu dokážu unaviť, publikum si to užívalo vrchovatou mierou a vracalo nám energiu späť na pódium. Pre každého z nás to bol najdlhší koncert v živote a mnohí tak išli až na hranicu fyzických možností. Pre mňa osobne bolo o emóciách mať so sebou celú rodinu, oboch dospelých synov, ktorí ma, samozrejme hudobne sledujú celý život, ale i malú dcéru, ktorá tatina ešte takto nepoznala. Aj slza vyšla…,“ spomína Urban na nielen pre neho nezabudnuteľný večer, počas ktorého zaznelo 29 legendárnych hitov.

Čerstvo vydaný záznam tak ponúka v podstate best of Arakain live nielen v obrazovej podobe, ale tiež so skvelým zvukom, o ktorý sa na výslednom zázname postaral Honza Toužimský. „Zo sociálnych sietí znejú len súhlas a slová uznania. Verím, že i ‚živý‘ nosič sa zaradí medzi míľniky života Arakainu a nebude jeho epitafom, ale naopak prinesie nádych do piatej dekády v plnej sile,“ dodáva Urban.

To, že nejde o prázdne slová a Arakain „fičí“ ďalej, dokazuje okrem iného i nový jarný singel Sedm hříchů, ktorý je prísľubom veľkých budúcich vecí.

Ak chcete vedieť o novinkách Arakainu medzi prvými, sledujte Facebook, Instagram a webstránku kapely https://arakain.eu, kde nájdete tiež zoznam aktuálnych koncertov a ďalšie zaujímavosti.