Akustiku v domácnostiach často prehliadame, hoci zásadne vplýva na to, ako sa v danom priestore cítime. Rôzne zvuky a vo všeobecnosti hluk ovplyvňuje každodenný život viac, ako si pripúšťame. Nadmerné ozveny, netlmený hluk či dokonca rôzne vibrácie spôsobované zvukom, toto všetko vedie k zvýšenej miere stresu a únavy.

Čo vplýva na akustiku a prečo ju zlepšiť?
Na akustiku priestoru vplývajú mnohé faktory. Z celého množstva je to predovšetkým veľkosť priestoru, pomery jednotlivých stien, výška ale aj materiály, ktoré sa v rámci neho vyskytujú. Lepšiu akustiku dosiahnete profesionálnymi tlmiacimi materiálmi používanými napríklad v štúdiách, divadlách alebo kinách. Napriek tomu, zlepšenie akustiky v bežnej domácnosti si vôbec nemusí vyžadovať rozsiahlu rekonštrukciu ani drahé vybavenie.

Skôr ako sa zameriame na konkrétne opatrenia, vysvetlime, prečo sa o zlepšenie akustických vlastností vôbec pokúsiť. Ak bude vaša snaha úspešná, výsledkom bude príjemnejší, tichší priestor, v ktorom sa zvuk šíri harmonicky - či už ide o vašu obľúbenú hudbu z profesionálnej zostavy Cambridge Audio, dialógy vo filmoch alebo každodennú konverzáciu s ostatnými členmi domácnosti. Ako teda na to?

Pridajte textílie a závesy
Ak chcete zlepšiť akustiku, potrebovať budete mäkké materiály, ktoré zvuk pohlcujú. Určite preto nevynechajte závesy na oknách, ktoré môžu byť aj z hrubších textílií. Celkovej akustike pomáhajú koberce, behúne či väčšie dekoratívne textílie na stenách. Platí, že čím hrubší koberec si vyberiete, tým lepšie. Všetky tieto interiérové prvky nielenže zlepšujú akustiku, ale dodávajú priestoru aj útulnosť.

Popremýšľajte nad rozmiestnením nábytku
Holé steny, podlahy a okná zvuk odrážajú, zatiaľ čo nábytok ho pomáha rozptýliť a v závislosti materiálu aj absorbovať. Knižnice plné kníh, pohovky, kreslá či dokonca izbové rastliny v kvetináčoch narúšajú prenos zvuku a znižujú ozvenu. Rozmiestnite nábytok tak, aby ste minimalizovali veľké prázdne plochy.

Vyrobte si akustické panely
Na ceste za lepšou akustikou zapojte aj vlastnú kreativitu. Výroba vlastných akustických panelov môže byť prekvapivo jednoduchá a účinná. Potrebovať budete len drevený rám, akustickú penu alebo minerálnu vlnu a látku na potiahnutie. Tieto panely môžete umiestniť na steny či strop, kde najviac pomôžu, teda napríklad v rohoch miestnosti alebo za reproduktormi. Ak máte navyše aj umelecké vlohy, tak okrem funkčnosti môžu slúžiť aj ako dekoratívny prvok.